Dacă te pregătești să pleci in concediu cu mașina, asigură-te că autovehiculul tău este în cea mai bună stare pentru călătoria ce urmează.
Temperaturile ridicate pot fi destul de stresante pentru mașina ta, de aceea te invităm să verifici ideile de mai jos pentru a-ți pregăti mașina de călătorii în sezonul cald. Pe cele mai multe dintre ele le poți realiza și singur acasă, fără să ai nevoie de ajutor profesionist.
- Anvelopele
Știm deja cu toții că mașina noastră trebuie să aibă 2 seturi de anvelope: unele de vara și altele de iarnă și suntem siguri că le-ai schimbat pe cele de iarnă până acum.
Motivul pentru care se recomandă această schimbare este ușurința cu care se degradează anvelopele de iarnă dacă sunt folosite pe carosabil uscat și încălzit.
Foarte importantă este presiunea din anvelope și îți recomandăm să verifici în mod constant ca aceasta să fie optimă. Un cauciuc umflat corect asigură un contact optim cu carosabilul, pe când unul dezumflat poate exploda în timpul mersului. Află care este presiunea recomandată de producător și verifică anvelopele atunci când sunt reci, în special dimineața.
- Sistemul de aer condiționat
În special în zilele călduroase de vară, sistemul de AC ne este cel mai bun prieten. Dar fiindcă nu a fost folosit în sezonul rece, este necesar să îi facem o verificare înainte de a-l folosi.
În primul rând, observă dacă aerul ventilat este rece, apoi verifică dacă se aud zgomote ciudate sau se simte un miros atipic. În cazul în care sistemul tău AC prezintă probleme, recomandăm să fie verificat de un mecanic. Sistemul s-ar putea să aibă nevoie să fie curățat, poate avea o scurgere sau trebuie reîncărcat.
- Fluidul de parbriz și ștergătoarele
Verifică nivelul fluidului de parbriz în mod constant, în funcție de cât de des îl folosești. Vizibilitatea la volan este de maximă importanță, poți opta și pentru un lichid de parbriz mai puternic, împotriva insectelor.
Nu uita de ștergătoare: îți recomandăm să le schimbi la sfârșitul verii – cauciucul ștergătorului se distruge din cauza căldurii.
- Sub capotă
Aruncă o privire sub capotă înainte să pleci la drum. Asigură-te că motorul e rece când faci asta. Ce să verifici:
– Bateria: verifică să nu existe urme de coroziune. Dacă găsești, o poți curăța cu bicarbonat de sodiu și o periuță de dinți. Nu uita să mai verifici o dată după câteva săptămâni să nu revină petele de coroziune. Dacă revin, acesta poate fi un semn pentru o problemă mai mare. Se consideră că multe dintre baterii nu au nevoie de întreținere, ceea ce înseamnă că nu trebuie clătite cu apă.
– Uleiul: se obișnuiește ca vara să se aleagă un ulei cu densitate mai mare, iar iarna unul cu densitate mai mică. Totuși ține minte că acest sfat este aplicabil mașinilor vechi, de peste 10 – 15 ani.
Acum mașinile necesită uleiuri specifice, iar motoarele sunt fabricate astfel încât temperatura să nu influențeze capacitățile uleiului folosit.
Verifică cel puțin o dată pe lună nivelul uleiului și completează când este nevoie.
– Lichidul de răcire: nu uita să verifici nivelul lichidului de răcire din rezervor, dar și calitatea lui. Ai grijă ca acesta să fie transparent, nu tulbure.
– Lichidul de frână: dacă nivelul lichidului de frână este scăzut, nu este cazul să îl completezi. De cele mai multe ori lichidul de frână scade pentru a încetini uzura plăcuțelor și este normal ca nivelul acestuia să fie mai scăzut. Totuși, un nivel mai scăzut al lichidului poate însemna și că există o scurgere pe undeva, iar în acest caz îți recomandăm o vizită la mecanic pentru a inspecta sistemul de frâne.
- Caroseria
Pentru a păstra caroseria în cea mai bună formă, ai grijă să duci mașina la spălat și lustruit. Vremea frumoasă a sezonului va ține cu mașina ta să arate bine cât mai mult timp.
Drum bun!